Ylikasvanut puutarha voi olla haastava projekti, mutta hyvin suunnitellulla lähestymistavalla voit muuttaa sen takaisin kauniiksi ja siistiksi tilaksi. Tässä askel askeleelta oppaassa näytämme sinulle, miten voit siistiä ylikasvaneen puutarhan.

garden-gate-966108_640.jpg

Vaihe 1: Hanki yleiskuva ja tee suunnitelma

Ennen kuin aloitat puutarhan siistimisen, kävele ympäriinsä kriittisin silmin ja arvioi tilanne. Kirjaa ylös, mitkä kasvit kasvavat missä, mitkä haluat säilyttää ja mitä haluat muuttaa. Merkitse selkeästi tikkuja tai paaluja käyttäen mahdolliset kompastuskohdat, kivet tai langat maanpinnalla. 

Tarkista myös, tarvitsevatko puut ja pensaat leikkaamista tai harvennusta ja kiinnitä huomiota mätäneviin tai kuolleisiin oksiin. Mieti, mitkä kasvit ja pensaat haluat siirtää. Jos kyseessä on suurempi ylikasvanut alue, suosittelemme laatimaan tarkan suunnitelman puutarhan istuttamisesta. Piirrä mittakaavassa oleva kaavio, johon sisällytät rakennukset, alueet, polut ja pensaat. 

Vaihe 2: Kerää tarvittavat työkalut

Puutarhan siistimiseen tarvitset seuraavat työkalut, jotka myös Hobbyhall.fi-verkkokauppa voi tarjota.

  • Raivaussaha

  • Puutarhan oksasakset tai moottorisaha

  • Puutarhan silppuri

  • Käsisakset

  • Pensasleikkuri

  • Lapiot

  • Haravat

  • Ruohonleikkuri

Lisäksi tarvitset seuraavat lisävarusteet, jotka löytyvät myös Hobbyhall.fi-verkkokaupasta.

  • Kottikärryt

  • Puutarhajätesäkit

  • Kori

  • Köysi

Suojavarusteita ei sovi unohtaa ja Hobbyhall.fi-verkkokaupasta ne voi löytää edullisesti.

  • Käsineet

  • Suojalasit/visiiri

  • Kuulosuojaimet

  • Turvakengät

Vaihe 3: Siivoa roskat ja rikkaruohot

Seuraavaksi käymme läpi helpot vaiheet, joilla siivoat puutarhan ennen kuin aloitat kasvien siirtämisen.

Puutarhan siivoaminen

Aloita siivoamalla puutarha ja poistamalla kaikki roskat. Kuljeta koria, roskasäkkiä tai kottikärryä, kun kävelet ylikasvaneen puutarhan läpi ja kerää kaikki roskat, kuten muoviset kukkaruukut, rikkinäiset terrakottapalaset tai hylätyt tukikepit. Leikkaa nurmikko pensasleikkurilla tai ruohonleikkurilla. Tämän jälkeen on paljon helpompaa nähdä, missä tarvitaan lisätyötä. Tämä on myös hetki, jolloin merkkikepit tulevat tarpeeseen; ole varovainen, kun leikkaat ja trimmaat niiden ympärillä ja haravoi leikkuujätteet.

Rikkaruohojen torjunta ja varpujen poisto

Poista rikkaruohot käsin, jos mahdollista, mutta saatat haluta käyttää sähkötyökalua ensin leikkaamaan korkeita rikkaruohoja hallittavaan korkeuteen. Jotakin kasvustoa on parasta käsitellä raivaussahalla tai pensasleikkurilla, jossa on terä. Leikkaa kaikki noin 15 senttimetriä pitkäksi ja leikkaa vaiheittain tarvittaessa. Käytä silppuria pilkkomaan kasvijätettä. 

Vedä sitten maasta jäljellä olevat varret. Jos varsi on vaikea poistaa, löysennä maata haarukalla. Jos se ei toimi, kaiva varsi ylös lapiolla varmistaen, että vedät ylös myös juuripaakun: muuten rikkaruoho ilmestyy pian uudelleen.

Vaihe 4: Muokkaa pensaat

Seuraavaksi on aika leikata puut ja pensaat muotoon, leikata niitä ja harventaa niitä.

Puiden ja pensaiden leikkaus

Kaiva vanhat puunrungot ylös lapiolla. Pienet pensaat, joita et halua säilyttää, on helppo poistaa kokonaan - leikkaa ne lähelle maata ja vedä juuret ulos. Kun tarkastelet puutarhassa säilytettäviä puita ja pensaita, poista kaikki rikkoutuneet oksat leikkaamalla ne lähelle runkoa tai pääoksaa. Tarkastele ja leikkaa sitten suurempia kasveja. 

Oksien poistaminen puista

Jos sinulla on puita, jotka aiheuttavat liikaa varjoa, joilla on liian tiheä lehvästö tai joilla on oksia, jotka risteävät toistensa päälle, voit käyttää langatonta oksasahaa harventamaan latvustoa. Poista aina kokonaiset oksat kokonaan rungon tai alkuperäisen oksan tasolle sen sijaan, että leikkaisit kaikki oksat tasaisen mittaisiksi. Tämä auttaa välttämään liian paljon ohutta, ampumista "harjaleveyttä" ilmestymästä leikkauskohtiin seuraavana vuonna. 

Mädät, vanhat tai sairaat oksat tulisi poistaa välittömästi. Tunnet ne ryppyisestä kuorestaan - ne ovat usein myös tummemmat kuin muut oksat ja ne ovat peitettyjä sammalella tai levällä. Lopuksi käytä moottorisahaa leikkaamaan kaikki oksat. Esimerkiksi Makita moottorisaha on hyvä vaihtoehto oksien leikkaamiseen.

Vaihe 5: Luo uusia istutusalueita

Nyt voit muokata aiemmin ylikasvaneet alueet puutarhassasi. Levitä multaa paljaille maapinnoille, kun päätät, mitä istuttaa: muuten rikkaruohot palaavat nopeasti. Reunukset ja rajat luovat rakennetta Määritä, missä reunat, rajat ja kukkapenkit sijaitsevat ennen kuin aloitat kasvien istutuksen.